Dieta cukrzycowa wymaga dyscypliny. Właściwie stosowana pomoże w utrzymaniu odpowiedniej harmonii cukru w organizmie. Dieta ta posiada główne zastosowanie u osób chorych na cukrzycę, jednakże stosować mogą ją również osoby, które nie chcą zapaść na tą chorobę. Przecież lepiej zapobiegać niż leczyć. Ten sposób żywienia stosować może każda osoba z uwzględnieniem indywidualnego dziennego zapotrzebowania na kalorie. W tej kwestii najlepszym rozwiązaniem jest konsultacja z lekarzem. Do podstawowych zasad diety cukrzycowej należą:
przestrzeganie dziennego harmonogramu żywieniowego. Oznacza to, że pierwszy posiłek spożywamy najpóźniej do 2 godzin po przebudzeniu, a ostatni do 2 godzin przed snem;
dieta musi być oparta o dzienny harmonogram zapotrzebowania na kalorie;
posiłki powinny zawierać każdą jedną grupę pokarmową, czyli tłuszcze, węglowodany, białka itd.;
produkty najbardziej zalecane, zawierające białko to ryby i chude mięsa. Oczywiście również można zastosować rośliny strączkowe, a także chudy nabiał;
źródłami tłuszczu w diecie mogą być oleje roślinne, orzechy;
Stosować możemy wszystkie warzywa z wyłączeniem ziemniaków, buraków, a także kukurydzy. Te należy spożywać jak najrzadziej, max. 2 razy w tygodniu; należy spożywać napoje bez dodatku cukru, oczywiście najlepsza jest zwykła, czysta, niegazowana woda, lub też kawa bez cukru;
Posiłki w diecie cukrzycowej należy jadać dość często w mniejszych ilościach. Najlepiej, by odbywało się to w 3–4 godzinnych odstępach czasowych. To przyczynia się do wyzbycia uczucia głodu. To z kolei wiąże się ze zmniejszeniem stężenia cukru w naszym organizmie. Na ogół przy tej diecie zaleca się 3 główne posiłki, tj. śniadanie, obiad, kolacja oraz 2 przekąski w trakcie dnia, tj. II śniadanie i podwieczorek. Dzienny plan żywieniowy oparty o dietę cukrzycową powinien składać się z węglowodanów (50–60%), tłuszczy (30%), a także białka (10–15%).
Produkty stosowane w diecie:
nabiały — kefir, twaróg, jogurt
pieczywo — pełnoziarniste, razowe
kasze — gruboziarniste
ryż, makarony
warzywa — nasiona roślin strączkowych, fasola, soczewica, ogórki, pomidory, kalafior, papryka, rzodkiewka, sałata zielona, szparagi, kapusta pekińska, seler, brukselka
owoce — arbuzy, grejpfruty, śliwki, winogrona, banany, pomarańcze, truskawki, jabłka (owoce te spożywamy w ilościach 200–300 g na dobę)
białka — mięso z kurczaka, chude gatunki mięsa (cielęcina, wołowina, indyk), ryby morskie (należy pamiętać o normie dobowej, tj. 300 g)
Osoby stosujące dietę cukrzycową powinny pić dużo wody mineralnej, soku pomidorowego, kawy, herbaty – oczywiście bez cukru. Stosowanie diety cukrzycowej wyklucza picie napojów słodzonych typu cola, pepsi. Dieta wyklucza również spożywanie alkoholu.
Przykładowy dzienny jadłospis:
I śniadanie — musli, kawa z mlekiem;
II śniadanie — kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z masłem, sałatą, pomidorem i wędliną drobiową;
Obiad — duszona pierś z kurczaka, kasza, sałatka z kapusty pekińskiej;
Podwieczorek — kanapki z chudym twarogiem, szczypiorkiem i do tego dowolne warzywo, np. pomidor;
Kolacja — kanapki z chudym twarogiem, szczypiorkiem i do tego dowolne warzywo, np. pomidor;