Od pokoleń warzywa cebulowe, ze względu na swój niepowtarzalny aromat i smak są wykorzystywane w kuchni polskiej. Wiedz, że do tej rodziny warzyw zaliczyć należy szczypiorek, czosnek, cebulę, pora. Oprócz tego, że te warzywa posiadają niewielką ilość kalorii, w tym przypadku wyjątkiem jest jedynie czosnek, to dodatkowo są one bogatą kopalnią witamin. W warzywach cebulowych znajduje się około 25kcal w 100g. Niestety w czosnku jest aż 150kcal w 100g. Poniżej zaprezentujemy przykładowe jadłospisy, które możesz wykorzystać w trakcie stosowania tej diety.
Wiedz, że sama cebula to prawdziwa składnica minerałów takich jak wapń i potas. Dodatkowo jest ona bogata w witaminę C, prowitaminę A, a także B12. Cebula zawiera także olejek lotny, który posiada w swym wnętrzu związki siarki. Warto wspomnieć o tym, że sam olejek w radyklany sposób hamuje rozwój chorobotwórczych mikroorganizmów w ciele człowieka. Cebula oczywiście zawiera też cukry i białko. Jeśli chodzi o szczypiorek to ten jest bogaty w grupy witamin C, PP, B, a także związki siarki. Czosnek z kolei tak samo jak i cebula w swym wnętrzu posiada olejek lotny. Jest bardzo bogaty w witaminy z grupy B i C, a także prowitaminę A. Mimo tego, iż jest on kaloryczny, to jednak jest to warzywo o największym znaczeniu dla naszego organizmu. Spożywanie czosnku ogranicza przeziębienia, występowanie różnych chorób i infekcji. Por znany jest z dużej ilość soli mineralnych. W jego wnętrzu znajdziemy wapń, żelazo i fosfor. Dostarczyć on może witaminy z grup B12, B2, C i PP, a także prowitaminę A.
Dietę z wykorzystaniem warzyw cebulowych stosować należy jedynie przez okres dwóch tygodni. Nie powinno się jej stosować przez dłuższy czas. Wpływa ona powoli na nasz organizm, przez co jest świetnym narzędziem, zwłaszcza wtedy, gdy chcemy zrzucić niewielką ilość kilogramów. Odchudza średnio od 0,5 do 1kg w ciągu tygodnia. Powinny z niej korzystać jedynie osoby dorosłe, które mają nadwagę. Niestety ta dieta nie jest wskazana dla osób o wrażliwym przewodzie pokarmowym. Jeżeli masz tendencję do wzdęć, jesteś w ciąży lub też karmisz piersią nie możesz stosować tej diety. Może ona negatywnie wpłynąć zarówno na twoje samopoczucie, jak i też zdrowie.
Poniżej przedstawiamy przykładowy jadłospis diety.
Dzień I (cebulowy)
Śniadanie: 320 kcal – sałatka owocowa, szklanka wody (250 ml) mineralnej niegazowanej
II śniadanie: 90 kcal – kiwi, mandarynka, szklanka wody (250 ml) mineralnej niegazowanej
Obiad: 380kcal – filet z indyka (120g) wysmażony na patelni bez dodatku tłuszczu, sałatka z czerwoną cebulą, pomidorem, brązowym ryżem, kapustą włoską, szklanka wody (250 ml) mineralnej niegazowanej
Podwieczorek: 120 kcal – banan, szklanka wody (250 ml) mineralnej niegazowanej
Kolacja: 170kcal – dorsz grillowany, surówka z kalarepki, cukinii i czerwonej cebuli, szklanka wody (250 ml) mineralnej niegazowanej
Dzień II (szczypiorkowy)
Śniadanie: 350 kcal – 2 kromki chleba graham, 2 pasterki sera żółtego, sałatka z pomidorów ze szczypiorkiem (2 średnie pomidory, pęczek szczypiorku), szklanka wody (250 ml) mineralnej niegazowanej
II śniadanie: 80 kcal – jabłko, szklanka wody (250 ml) mineralnej niegazowanej
Obiad: 320 kcal – 120g wysmażonej cielęciny bez tłuszczu, sałata lodowa ze szczypiorkiem, dwa małe ziemniaki oprószone szczypiorkiem, szklanka wody (250 ml) mineralnej niegazowanej
Podwieczorek: 120 kcal – koktajl z maślanki (około 150ml), łyżeczki miodu i pomarańczy
Kolacja: 210 kcal – sałatka z sosem szczypiorkowym