Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Często rezygnujesz z porannego posiłku, bo nie masz czasu? Nic dziwnego, że brakuje ci energii! Nasze proste pomysły przekonają cię, że na jego przygotowanie wystarczy kilka chwil!

Kanapka na słodko

1. Niskosłodzonym dżemem z ulubionych owoców możesz posmarować przekrojoną bułkę lub rogalik, kromkę chałki albo ciepły tost. Smak kanapki wzbogacisz, posypując ją np. pestkami słonecznika albo płatkami migdałowymi.
2. 2 kromki chałki przełóż dżemem. Kanapkę zanurz w jajku rozmąconym z 1/2 szkl. mleka. Na patelni rozgrzej trochę masła. Usmaż na nim kanapkę na rumiano z obu stron.

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Rekomendacje gwiazd sprawiły, że przez ostatnie dwa lata prym wśród "zdrowotnych" napojów wiodła woda kokosowa. Jednak ten popularny wśród celebrytów napój ustąpi w tym sezonie miejsca sokowi z aloesu.

Systematyczne spożywanie soku z aloesu wspomaga odchudzanie, trawienie, poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego. Co więcej, aloes zawiera wiele witamin, w tym A, C, E, witaminy z grupy B, kwas foliowy. Co więcej, aloes jest jedną z kilku roślin, która zawiera witaminę B12, która wspomaga pracę mózgu. Aloes jest również bogatym źródłem składników mineralnych, roślina ta zawiera m.in.: wapń, magnez, cynk, chrom, selen, sód, żelazo i potas. Gorzki sok aloesu zwyczajnego jest wykorzystywany we współczesnej medycynie. Sok stosowany bezpośrednio na rany skóry bardzo przyspiesza proces gojenia. Sok pozyskuje się także z aloesu uzbrojonego, Aloe perryi i innych gatunków pokrewnych. Aloes ma silne działanie przeczyszczające, nieznaczne właściwości bakteriobójcze, wzmaga czynności żółciotwórcze.

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Cukry, soczewica, brązowy ryż, makarony i chleb. Z tych produktów należy zrezygnować, jeżeli chcemy zachować młodzieńczy wygląd cery.

Dermatolog Stefanie Williams przekonuje, że jest wiele produktów, które w powszechnej opinii uznawane są za zdrowe jednak negatywnie wpływają na naszą skórę. Specjalistka obala kilka dermatologicznych mitów i pokazuje, co naprawdę szkodzi naszej skórze, a co poprawia jej wygląd. Na liście produktów zakazanych znalazły się cukry. Williams radzi unikać nie tylko zwykłego cukru, ale również tego w postaci miodu czy innych substancji słodzących.

Cukry takie jak glukoza i fruktoza (występująca w owocach) reagują z kolagenem w skórze, w procesie zwanym glikacją. W wyniku tego procesu niszczone są kolagen i elastyna. To powoduje, że nasza skóra wygląda mniej zdrowo, a przy tym szybciej się starzeje. Błędem jest również myślenie, że miód czy syrop z agawy jest mniej szkodliwy. Rzecz się również tyczy bardzo słodkich owoców. Im mniej spożywamy cukru tym lepiej - wyjaśnia dermatolog.