Wiele osób stosujących diety, różnego rodzaju kuracje odchudzające, narzeka przede wszystkim na ich monotonność i systematyczność, której należy przestrzegać. Dieta 50/50 jest wybawieniem dla wszystkich tych, którzy chcą sobie nieco pofolgować.
Problemem wielu diet jest przede wszystkim to, iż kiedy raz złamie się dany harmonogram, często wykluczona jest możliwość do natychmiastowego powrotu do niego. Bardziej rygorystyczne diety wykluczają taką możliwość nawet na miesiąc lub też i dłuższy okres czasu. Ponadto dietę należy rozpoczynać od początku.
Najtrudniejszym okresem dla osób stosujących dietę są pierwsze dni, pierwszy tydzień. To wtedy właśnie pokusa jest największa i pomimo szczerych chęci kuracjusze dają się przezwyciężyć swoim przyzwyczajeniom i zachciankom.
Twórca diety 50/50, James B. Johnson, przetestował ją sam na sobie. Przygotował ją według własnych zaleceń, czerpiąc z doświadczenia w korzystaniu z innych diet. Stosując dietę 50/50 dużo łatwiej jest osiągnąć wyniki, gdyż mamy do czynienia z ciągłymi zmianami. Mowa tu nie tylko o wartościach kalorycznych posiłków, ale także o tym, co jest ich przedmiotem. W dni „chude” trzymamy się ścisłej diety. Staramy się zjadać jedynie 25–35% tego, co w dni „tłuste”. Dni chude następują bezpośrednio po tłustych, na przemian. To ty decydujesz, kiedy przypadają, i czy przypadkiem nie można ich przenieść, na przykład wtedy, kiedy planowana jest rodzinna uroczystość. Jest to ogromny plus, dzięki któremu wiele osób tak ceni sobie tą kurację.
Choć dieta nie nakłada żadnych restrykcji co do spożywanych posiłków, to budując swój jadłospis, sprawując kontrolę nad kaloriami, warto jest pamiętać o tym, że im mniej będziesz folgować sobie w dni tłuste, tym szybciej kuracja przyniesie upragnione efekty. Przygotowania do diety rozpocznij od ustalenia dziennej kaloryczności, która powinna być dobrana z uwzględnieniem własnej aktualnej sylwetki, trybu życia. Kobiety, które prowadzą siedzący tryb życia w dni chude nie powinny spożywać więcej aniżeli 1000kcal. Optymalna liczba to 800kcal. Autor diety podkreśla, iż liczyć kalorie należy tylko przez pierwsze dni. Później sami będziemy już wiedzieć, co możemy spożywać i w jakiej ilości.
Oprócz aspektów odchudzających dieta korzystnie wpływa także na proces starzenia się komórek oraz zwiększa poziom energii. Dietę poddano badaniom, z których jasno wynika, iż przegłodzony organizm włącza gen SIRT1. To właśnie on jest odpowiedzialny za spowalnianie podziału komórek, co powoduje, że żyją dłużej. Pobudzenie tego genu pozytywnie wpływa na procesy naprawcze DNA. W trakcie stosowania kuracji zostaje jednocześnie wyłączony tak zwany gen otyłości PPAR gamma. Osoby stosujące dietę zauważyły, że już po 7–10 dniach zyskały na sile, natomiast szczyt przyrostu energii można datować na około 21 dzień stosowania diety.
Nie ma istotnego wzorca wersji tejże diety. Spowodowane jest to na ogół rozbieżnościami co do ilości przyjmowanych kalorii, wielkości posiłków. Osoby stosujące ten harmonogram żywieniowy przystosowują go do własnych potrzeb, korzystają według własnego uznania. Ogólnie przyjęto, że w dzień chudy nie należy spożywać więcej niż połowę kalorii, które przyjmuje się w dzień tłusty. Najodpowiedniejszą ilością jest około 1/3.
Ilość spożywanych kalorii ( w dzień chudy) musi być przystosowana do własnej aktywności fizycznej:
Kobiety mające siedzący tryb pracy – 800–1000kcal
Kobiety pracujące fizycznie, trenujące niewiele, ale regularnie – 1200–1300kcal
Mężczyźni trenujący w sposób umiarkowany – 1500–1800kcal
W dzień chudy, by ograniczyć uczucie głodu, możesz: pić dużo wody mineralnej, kawę bezkofeinową, napary ziołowe, herbaty owocowe, żuć gumę bez cukru.
Przykładowy jadłospis dla 1 dnia „chudego” – 1000kcal
Śniadanie: szklanka herbaty, 2 plasterki szynki z kurczaka, kromka chleba chrupkiego, kiszony ogórek
II śniadanie: gruszka, kefir
Obiad: niewielka pierś z kurczaka grillowana, 1 ugotowany ziemniak, sałatka zrobiona z czerwonej papryki, 1 plasterka chudego białego sera, połowy cebuli i 3 pomidorów
Podwieczorek: szklanka soku z pomarańczy
Kolacja: sałatka ze szklanki ugotowanego kalafiora, 1 łyżeczki otrąb pszennych, gruszki, plasterka sera gouda, doprawiona cynamonem i cytryną
Przykładowy jadłospis dla 1 dnia „tłustego” – 2500kcal
Śniadanie: jajko na miękko, 5g masła śmietankowego, kromka chleba, kawa z mlekiem, brzoskwinia
II śniadanie: 2 kromki pumpernikla, 2 listki sałaty, 2 plastry wędliny drobiowej, 5g masła, szklanka soku marchwiowo-jabłkowego
Obiad: 10dag kopytek, 12dag duszonego mięsa z piersi indyka, surówka z kiszonej kapusty, galaretka truskawkowa, 250ml soku z grejpfruta
Podwieczorek: 3 biszkopty, serek o smaku waniliowym
Kolacja: bułka grahamka, 5g masła śmietankowego, 2 plastry polędwicy, 2 plastry ementalera, pomidor, kakao