Organizm dorosłej osoby potrzebuje średnio około 3000 kalorii do prawidłowego funkcjonowania. Co się może stać, gdy dawkę tę zmniejszymy o 2/3? Nasz organizm zostanie zmuszony do zużycia zmagazynowanego w nim tłuszczu, dzięki czemu zaczniemy tracić zbędne kilogramy. Na tej właśnie zasadzie opiera się niezwykle popularny program odchudzający, jakim jest dieta 1000 kalorii.
Głównym założeniem planu 1000 jest ograniczenie dziennej dawki kalorycznej przy jednoczesnym dostarczaniu organizmowi wszelkich niezbędnych składników odżywczych, witamin i minerałów. Dieta opiera się na spożywaniu posiłków często, lecz w niewielkich ilościach. Śniadanie nie powinno przekraczać 200 kalorii, drugie śniadanie – 150, obiad – 350, podwieczorek – 100 zaś kolacja (którą jemy najpóźniej o godzinie 19:00) – 200. Należy pić co najmniej 2 litry wody mineralnej dziennie – wypełnia ona żołądek i jest najlepszym środkiem na głód.
Pewną niedogodnością diety 1000 jest konieczność śledzenia tabel kalorycznych. Obecnie wiele programów odchudzających skupia się raczej na kontrolowani indeksu glikemicznego lub przestrzeganiu zasad niełączenia danych grup produktów. Diecie 1000, mimo nieco już może odchodzących do lamusa założeń, nie można jednak odmówić skuteczności i łatwości stosowania.
Stosując omawiany tutaj program żywieniowy, można zrzucić około 1 kilogram tygodniowo. Pamiętajmy, że jeśli chcemy kontynuować dietę 1000 przez okres czasu dłuższy niż miesiąc, należy skonsultować się z lekarzem, który określi, czy nie grozi to naszemu zdrowiu.
Chcielibyśmy teraz udzielić kilku rad, jak z sukcesem przebrnąć przez omawianą tutaj metodę odchudzającą. Przede wszystkim, warto przygotować się do jej rozpoczęcia poprzez stopniowe zmniejszanie ilości przyjmowanych kalorii. Dobrze jest też pozbyć się z szafek i lodówki wszelkich produktów, które mogą nas kusić w czasie diety (np. słodyczy, alkoholu, słonych przekąsek). Podczas trwania programu 1000, najlepiej jest unikać ostrych przypraw, gdyż wzmagają one apetyt. Jak już wyżej wspomnieliśmy, najlepszą metodą na głód jest wypicie wody mineralnej, która skutecznie oczyszcza organizm z toksyn a także wypełnia żołądek. Podczas posiłku nigdy się nie spieszmy – jedząc wolniej, możemy się bardziej nasycić i nie grozi nam przejedzenie.
Przejdźmy teraz do naszego nowego menu obowiązującego podczas stosowania diety. Najważniejsze jest ograniczenie tłuszczy, dzięki czemu organizm zacznie spalać węglowodany i nie będzie gromadził „zapasów”. Zaleca się spożywanie odtłuszczonego nabiału, chudych wędlin i drobiu bez skorki, warzyw (właściwie bez ograniczeń), w mniejszych ilościach (bo są bogate w cukier) owoców, pełnoziarnistego chleba i kasz. Oczywiście, pamiętajmy o piciu dużej ilości wody, najlepiej z dodatkiem cytryny lub pietruszki, które są bogate w witaminę C. Podczas diety 1000 należy ograniczyć czerwone mięso, napoje z dużą zawartością cukru i alkohol, słodycze, tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, żółty ser, tłuste ryby oraz sól. Posiłki przygotowujemy poprzez pieczenie w folii, gotowanie na parze lub grillowanie. Unikajmy potraw smażonych i duszonych z dodatkiem ciężkostrawnych sosów.
Dieta 1000 kalorii to prosty program odchudzający, który umożliwia dowolne komponowanie posiłków. Jest on zalecany każdej zdrowej osobie dorosłej. Miejmy jednak na uwadze, że jeśli wykonujemy pracę fizyczną, nasza dzienna dawka kaloryczna nie powinna być niższa niż 1500.