Stosowanie tej diety przez siedem dni pozwala zrzucić nawet i do 3 kilogramów. Opiera się ona głównie na produktach, które są stosowane w programach biologicznej odnowy. Dieta dostarcza organizmowi niezbędnych składników mineralnych i witamin, przez co nasz organizm zwiększa przemianę materii, a tym samym likwiduje toksyny i rozpoczyna spalanie nagromadzonego tłuszczu. Skuteczność tego harmonogramu żywieniowego jednak jest kwestią indywidualną. Każdy człowiek bowiem inaczej reaguje na przedstawione poniżej produkty. Nie możemy liczyć, iż w każdym przypadku przyniesie ona takie same rezultaty.
Składniki, które zostały wykorzystane, chodzi tutaj przede wszystkim o truskawki, to owoce sezonowe. Niestety w trakcie zimy trudno je zdobyć lub są bardzo drogie. Dlatego też dieta nie sprawi większych problemów, jeśli stosowana będzie w okresie zbiorów owoców i warzyw. Dzienne jadłospisy tego planu żywienia zostały stworzone w oparciu o wykorzystanie danych składników. By uzyskać możliwie jak najlepsze rezultaty należy opierać się na produktach proponowanych w danym dniu.
Poniżej przedstawiamy przykładowy jadłospis diety.
Dzień I — główny składnik to ryż
Śniadanie: 100 g gotowanego ryżu, garść truskawek, 150 g jogurtu owocowego
Obiad: 15 dag gotowanej piersi z indyka, 100 g gotowanego ryżu, 20 dag ugotowanych brokułów, 1 średniej wielkości strąk papryki
Kolacja: 100 g gotowanego ryżu, 4 łyżki odtłuszczonego serka waniliowego homogenizowanego, garść truskawek
Dzień II — główny składnik to mleko
Śniadanie: 375 ml mleka 0,5% tłuszczu, które miksujemy z 1 bananem, do tego 4 łyżki stołowe płatków kukurydzianych, 15 dag serka waniliowego homogenizowanego odtłuszczonego
II śniadanie: 375 ml mleka 0,5% tłuszczu, które miksujemy z 1 bananem
Obiad: 375 ml mleka 0,5% tłuszczu, które miksujemy z 1 bananem, do tego 15 dag pieczonej piersi kurczaka, 4 liście sałaty z sosem z 2 łyżek stołowych jogurtu naturalnego 0%
Kolacja: 375 ml mleka 0,5% tłuszczu, które miksujemy z 1 bananem, 2 kromki chleba z dżemem
Dzień III — główny składnik to brokuły
Śniadanie: 10 dag ugotowanych brokułów, kilka plasterków pomidora z posiekaną cebulą, 1 jajo ugotowane na twardo, 250 ml wody mineralnej z dodatkiem 3 łyżek stołowych soku z cytryny
Obiad: 4 łyżki stołowe ryżu, 20 dag gotowanych brokułów, 250 ml soku z kiszonej kapusty
Kolacja: 250 ml wody mineralnej z dodatkiem 3 łyżek stołowych soku z cytryny, sałatka wykonana z: ½ puszki czerwonej fasoli konserwowej, 10 dag ugotowanych brokułów, 1 małej łyżeczki oliwy z oliwek, soli i pieprzu
Dzień IV — główny składnik to owoce morza
Śniadanie: 250 ml naparu z 2 małych łyżeczek alg zalanych wrzątkiem (algi są dostępne w sklepach ze zdrową żywnością), sałatka wykonana z: kiwi, pomarańczy, ½ jabłka, 2 łyżek stołowych płatków kukurydzianych, 3 łyżek stołowych jogurtu naturalnego
Obiad: 250 ml naparu z alg, 20 dag duszonego dorsza z dowolną ilością sałaty zielonej i odrobiną octu winnego
Kolacja: 250 ml naparu z alg, 20 dag pieczonego w fasoli pstrąga ze szpinakiem
Dzień V — główny składnik to ziemniaki
Śniadanie: 1 duży ugotowany ziemniak z 1 łyżką stołową szczypiorku, 250 ml soku z dowolnego rodzaju jarzyn
Obiad: 250 ml soku pomidorowego, 2 średniej wielkości ugotowane ziemniaki, które zapiekamy z plastrem sera żółtego light i 1 łyżką stołową natki pietruszki
Kolacja: 250 ml soku wyciśniętego z dowolnych jarzyn, 1 średniej wielkości ziemniak zapieczony z 1 łyżką stołową szczypiorku
Dzień VI — główny składnik to koktajl warzywny
Śniadanie: 15 dag chudego białego twarogu, sok z: 6 marchewek, 3 łodyg selera naciowego i szpinaku
II śniadanie: sok z: 6 marchewek, 3 łodyg selera naciowego i 1 pomidora
Obiad: 10 dag pieczonej piersi indyczej, 5 łyżek stołowych ugotowanej marchewki, sok z: 6 marchewek, 3 łodyg selera naciowego i 1 pietruszki
Kolacja: 2 kromki pieczywa z szynką, 2 liście zielonej sałaty, sok z: 6 marchewek, 3 łodyg selera naciowego i bazylii
Dzień VII — główny składnik to owoce cytrusowe
Śniadanie: 250 ml wyciśniętego soku z pomarańczy, 15 dag jogurtu naturalnego 0%, dowolna ilość mandarynek
Obiad: 250 ml świeżo wyciśniętego soku z grejpfrutów, 25 dag surówki z dowolnych owoców cytrusowych, 15 dag gotowanej piersi z kurczaka
Kolacja: 250 ml świeżo wyciśniętego soku z grejpfrutów, 1 kromka pieczywa razowego z 1 plasterkiem szynki drobiowej i 1 liściem zielonej sałaty, dowolna ilość mandarynek
By efekty diety utrzymały się po zakończeniu kuracji, należy wybrać jeden dzień w każdym kolejnym tygodniu, w którym zastosujemy jeden z przedstawionych powyżej jadłospisów. To zapewni naszemu organizmowi niezbędne składniki, dzięki którym utrzymamy niski poziom toksyczności w naszym organizmie, a co za tym idzie nasze samopoczucie będzie dużo lepsze.