Dopiero od kilku lat polskie społeczeństwo jest uświadamiane o tym jak ważną rolę pełnią te kwasy w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu– świadczą o tym liczne akcje promujące spożywanie ryb oraz reklamy produktów zawierających Omega‑3. Lecz czy aby na pewno Polacy wiedzą wszystko o roli tych kwasów? Przyjrzyjmy się temu bliżej.
Jedz ryby na zdrowie!
Powyżej wspomniane akcje odniosły pewien sukces – Polacy wiedzą już, że Omega‑3 pomagają w walce z wysokim poziomem cholesterolu oraz chorobami serca. Jednakże kwasy poddawane są ciągłym badaniom i eksperymentom, dlatego w tym artykule chcielibyśmy skupić się na dopiero poznawanych właściwościach Omega‑3, mianowicie ich udziale w zwalczaniu nowotworów.
Rezultaty badań
Naukowcy przeprowadzili szereg ciekawych eksperymentów wykorzystujących kwasy Omega‑3. W jednym z nich, przeprowadzonym w Norwegii, brała udział grupa ludzi w różnym wieku, u których zdiagnozowano nowotwory. Chorzy codziennie przez rok spożywali olej z wątroby dorsza zawierający duże ilości łatwo przyswajalnych Omega‑3. Po roku eksperymentu stwierdzono, że u aż 44% procent badanych niektóre objawy choroby cofnęły się.
Chorzy zauważyli także poprawę samopoczucia. Udowodniono tym samym, że kwasy Omega‑3 mogą nie tylko uratować nas przed zachorowaniem na raka, lecz także częściowo leczyć jego niektóre objawy. Są zatem zarówno elementem profilaktyki, jak i środkiem pomagającym zwalczyć chorobę.
Do podobnych wniosków doszedł w swojej książce Naturalne strategie w walce z rakiem dr Russell L. Blaylock, wieloletni badacz wpływu diety na rozwój i przebieg choroby nowotworowej. Braylock od około 30 lat zajmuje się badaniem naturalnych sposobów walki z rakiem, czyli diety, sposobu odżywiania i spożywanych produktów. Doktor zauważył, że stosowanie określonych produktów przez chorych, łagodzi przebieg choroby oraz eliminuje jej niektóre objawy.
Do pomocnych składników pokarmu Braylock zalicza między innymi: błonnik, glikolipidy i glikoproteidy, polisacharydy wzmacniające układ immunologiczny, magnez, selen, sterole i steroliny oraz cynk. Wśród nich wymienia także kwasy Omega‑3, jako jedne z najważniejszych składników diety osób chorych na raka.
Powyższe przykłady to tylko niewielki wycinek badań, które obecnie przeprowadza się praktycznie na całym świecie.
Uzupełnij swoją dietę w kwasy Omega‑3
Amerykański Instytut Onkologiczny podaje, że około 1/3 przypadków raka spowodowana jest nieodpowiednio zbilansowaną dietą – najczęściej jako brakujący składnik wymienia się właśnie kwasy Omega‑3. Z tego powodu, lekarze na całym świecie coraz częściej zalecają stosowanie diety bogatej w produkty zawierające Omega‑3 – ryby (głównie łosoś, tuńczyk, sardynki), tran, oleje i oliwa z oliwek, siemię lniane, a także orzechy. Oprócz tego proponują uzupełnienie diety w postaci suplementów lub preparatów z łatwo przyswajalnymi kwasami Omega‑3. Na rynku istnieje wiele taki produktów w postaci olejów, syropów, tabletek, a także kapsułek do ssania lub żucia – jak np. MorEPA Chewy, szczególnie lubiany przez dzieci. Dzięki temu możemy zadbać o zdrowie naszych pociech!
Zastosowanie takiej diety, to nie tylko dbanie o serce i ochrona przed nowotworami – to także doskonały sposób na utrzymanie szczupłej sylwetki lub zrzucenie nadprogramowych kilogramów. Dowodem na to mogą być kraje i obszary, w których spożywa się duże ilości ryb – np. Norwegia lub Okinawa – tam notuje się bardzo niewiele przypadków zachorowania na raka czy zawałów serca, a ludzie cieszą się długim i zdrowym życiem.
Stosując dietę bogatą w Omega‑3 możemy sprawdzić przysłowie zdrów jak ryba na własnej skórze!