Dieta wegetariańska nie jest odpowiednia dla młodych ludzi. “Zrezygnowanie z mięsa może u nich prowadzić do deficytu cholesterolu, który bierze udział w powstawaniu hormonów płciowych, np. kobiecego progesteronu. Powoduje też niedobory przeciwkrzywiczej witaminy D, niezbędnej w młodym wieku” — wyjaśnia dr Agata Wawrzyniak z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie.
IM BARDZIEJ RÓŻNORODNIE, TYM LEPIEJ
Wyeliminowanie mięsa pozbawia organizm żelaza i witaminy B12, biorących udział w natlenianiu organizmu. Zdaniem dr Jadwigi Hamułki, powinniśmy dbać o różnorodność spożywanych posiłków. “Im bardziej urozmaicone będzie nasze pożywienie, tym większa pewność, że nie dojdzie do niedoborów i nadmiarów poszczególnych składników w naszym organizmie”.
ZA MAŁO MLEKA, ZA DUŻO CUKRU
“Podstawą pożywienia powinny być produkty zbożowe — kasza, płatki zbożowe, pieczywo” — wyjaśnia badaczka. “Codziennie powinniśmy spożywać też dużo warzyw i owoców — od 0,5 do kilograma. Powinny one występować praktycznie w każdym posiłku” — dodaje. “Ciągle niedocenianym produktem w naszym jadłospisie pozostaje mleko” — zauważa badaczka z SGGW. “Tymczasem dla prawidłowego funkcjonowania organizmu niezbędne jest spożywanie przynajmniej 2 szklanek mleka dziennie” — podkreśla. Należy wystrzegać się cukrów i alkoholu, ponieważ nie zawierają one składników odżywczych niezbędnych dla naszych organizmów. W dużych ilościach nie powinniśmy spożywać tłuszczy, zwłaszcza ludzie starsi i z nadwagą.