Późne lato a także jesień, to czas obfitości wielu owoców i warzyw. Amatorom diet i zdrowego odżywiania polecamy w tym czasie dietę jabłkową. Ta wyjątkowo smaczna i prosta kuracja skutecznie odkwasza organizm, poprawia przemianę materii, dostarcza wiele cennych witamin i minerałów. Ma jeszcze jedną zaletę – stosując ją, nie będziesz głodna, a mimo to… zaczniesz chudnąć!
Lekkie posiłki główne:
Śniadanie, obiad i kolację komponuj tak, by jabłkom towarzyszyły: chudy nabiał i mięso, produkty pełnoziarniste, warzywa. Podajemy przykłady!
Śniadania:
1. Omlet z jabłkiem (1 starte i uprażone jabłko, masa z 2 jajek, łyżka oliwy).
2. Muesli (5 pokrojonych suszonych plasterków jabłka, 1 łyżka płatków owsianych i łyżeczka rodzynek) z 1 szkl. jogurtu.
3. Kubek twarogu wymieszany z 1 uprażonym jabłkiem, do tego 1 grahamka.
Obiady:
1. Pieczone roladki (2 cienkie plastry z piersi kurczaka, faszerowane posiekanym jabłkiem, papryką i kukurydzą).
2. Zupa krem (ugotowane, zmiksowane i przyprawione ziołami: jabłko, 2 ziemniaki, mały por, marchew).
3. Cielęcina z jabłkami (20 dag mięsa uduszone z cząstkami jabłek i ziołami).
Kolacje:
1. Potrawka z 2 łodyg selera naciowego, 1 jabłka i 1 marchewki. Składniki drobno kroimy i dusimy na łyżeczce oliwy.
2. Zapiekanka z ugotowanego ryżu (1 szkl.) wymieszanego ze startym jabłkiem i szczyptą cynamonu.
3. Ugotowana kasza jaglana (1/2 szkl.) wymieszana z lekko podduszonymi cząstkami jabłka i ziołami.
Na drugie śniadanie i na podwieczorek jedz surowe jabłka, albo przygotuj z nich błyskawiczną przekąskę np. sałatkę z 2 jabłek, 4 pomidorków koktajlowych, rukoli, 1 łyżeczki rodzynek, skropionej sokiem z cytryny. Koktajl jabłkowo-pietruszkowy (2 jabłka zmiksowane z natką pietruszki z dodatkiem wody mineralnej). Mus jabłkowo-gruszkowy (2 jabł ka zmiksowane z gruszką), posypany 1 łyżką prażonych posiekanych migdałów albo ziaren sezamu.
Wskazówki na każdy dzień:
1. Jabłka dodawaj do każdego posiłku, także do duszonych lub pieczonych potraw pikantnych. Pamiętaj jednak, by nie poddawać ich zbyt długiej obróbce termicznej. Podczas długotrwałego gotowania lub pieczenia owoce tracą zbyt dużo cennych witamin.
2. Pij na czczo szklankę wody z łyżką octu jabłkowego. To wzmocni oczyszczające działanie kuracji.
3. Nie obieraj jabłek ze skórki, bo właśnie w niej znajduje się najwięcej błonnika i pektyn (wspomagają odchudzanie) oraz witaminy C i polifenoli (czyli przeciwutleniaczy, które wzmacniają naczynka krwionośne i zapobiegają starzeniu się skóry).
4. Pokrojone jabłka i surówki skrapiaj sokiem z cytryny. Owoce nie będą ciemnieć i zachowają więcej cennych witamin.
Ocet jabłkowy
Ten odchudzający eliksir przygotujesz samodzielnie! 1 kg kwaśnych jabłek umyj i oczyść z gniazd nasiennych. Owoce drobno pokrój, wymieszaj z łyżeczką miodu i wrzuć do słoja. Zalej litrem przegotowanej, chłodnej wody. Przykryj ściereczką, odstaw na 4 tyg. Odcedź, przelej do butelki.