Specjaliści zachęcają, aby po zbyt sytym obiedzie sięgnąć po kiwi. Zdaniem ekspertów ten egzotyczny owoc posiada enzym, który ułatwia trawienie i zmniejsza uczucie przejedzenia. Spożycie kiwi po posiłku bogatym w białko jest idealnym rozwiązaniem dla osób z zaburzeniami trawienia. Co więcej owoc ten jest bogaty w witaminę C, A, witaminy z grupy B, a także potas, magnez, żelazo, wapń.
Badacze wskazują, że już jeden owoc kiwi może pomoc osobom, które uskarżają się na słabe trawienie i dyskomfort po posiłku, szczególnie bogatym w mięso czy przetwory mleczne.
Obserwowana poprawa trawienia białek w żołądku po jedzeniu kiwi może zwiększyć tempo, w jakim białko jest wchłaniane, co wpływa na ogólne wykorzystanie białek w organizmie człowieka. Naukowcy przestrzegają przed spożyciem kiwi osoby, które mogą być uczulone na te owoce. Powód? Te same enzymy, które pomagają rozkładać białka mogą również powodować pojawienie się alergii.