Cukry, soczewica, brązowy ryż, makarony i chleb. Z tych produktów należy zrezygnować, jeżeli chcemy zachować młodzieńczy wygląd cery.
Dermatolog Stefanie Williams przekonuje, że jest wiele produktów, które w powszechnej opinii uznawane są za zdrowe jednak negatywnie wpływają na naszą skórę. Specjalistka obala kilka dermatologicznych mitów i pokazuje, co naprawdę szkodzi naszej skórze, a co poprawia jej wygląd. Na liście produktów zakazanych znalazły się cukry. Williams radzi unikać nie tylko zwykłego cukru, ale również tego w postaci miodu czy innych substancji słodzących.
Cukry takie jak glukoza i fruktoza (występująca w owocach) reagują z kolagenem w skórze, w procesie zwanym glikacją. W wyniku tego procesu niszczone są kolagen i elastyna. To powoduje, że nasza skóra wygląda mniej zdrowo, a przy tym szybciej się starzeje. Błędem jest również myślenie, że miód czy syrop z agawy jest mniej szkodliwy. Rzecz się również tyczy bardzo słodkich owoców. Im mniej spożywamy cukru tym lepiej — wyjaśnia dermatolog.
Co ciekawe, na liście produktów zakazanych znalazł się również brązowy ryż, coś, do czego szczególnie dietetycy bardzo zachęcają. Jednak skrobia i węglowodany znajdujące się w brązowym ryżu i kaszach sprzyja postarzeniu naszej skóry i wieku ciała. Na tej liście znalazły się również makarony i chleb. Zamiast ryżu specjalistka zachęca do spróbowania startego kalafiora podsmażonego na oliwie z oliwek. Również soczewica cieszy się nie najlepszą opinią w oczach dermatologa. Soczewica bogata jest również w węglowodany złożone, które ciało przekształca w glukozę, zapewniając organizmowi źródło energii. Choć specjalistka nie wyklucza jej z codziennego menu, jednak zdecydowanie podkreśla wyższość warzyw, słodkich ziemniaków. Skoro w diecie sprzyjającej pięknej skórze warto postawić przede wszystkim na warzywa, dermatolog sugeruje, aby były to np. brokuły:
Należy spożywać wiele różnorodnych i co istotne różnokolorowych warzyw. Wszystkie zawierają antyoksydanty, które są szczególnie korzystne dla naszego zdrowia i wyglądu. Na ogół im ciemniejsze, zielone warzywa tym lepiej, dlatego szczególnie zachęcam do sięgania po brokuły. Należy za to uważać na warzywa skrobiowe jak pasternak czy rzepa, które mogą podnieść poziom cukru we krwi szybciej niż cukier stołowy — wyjaśnia specjalistka.
Interesujące, że w diecie nie należy unikać tłuszczów i czekolady, jednak należy pamiętać, że jeśli już pozwalamy sobie na chwilę słodyczy to musi to być czekolada najwyższej, jakości, a nie zwykły, czekoladowy batonik. Co ciekawe, również alkohol jest dopuszczalny, kieliszek czerwonego wytrawnego wina czy drink sporządzony z tequili wody i limonki to lepsze rozwiązanie niż przesłodzone koktajle.
Specjalistka zachęca również do 24 godzinnej głodówki dwa razy w tygodniu, która nie tylko korzystnie wpłynie na nasze ciało, ale poprawi również wygląd i kondycję skóry.