Pełne witamin i mikroelementów kiełki przywędrowały z Dalekiego Wschodu. Chińczycy docenili ich właściwości ponad pięć tysięcy lat temu. Różnica pomiędzy nasionami a kiełkami jest znacząca. Zjadając nasiona, nie jesteśmy w stanie w pełni wykorzystać ich wartości odżywczych. Rośliny magazynują w nasionach dla następnego pokolenia witaminy, minerały i białka. Podczas kiełkowania uaktywniają się enzymy, które rozkładają białka na aminokwasy, a węglowodany na cukry proste — formy te są lepiej przyswajalne przez nasz organizm. Kiełki chronią przed szkodliwym wpływem wolnych rodników i chorobami dzisiejszej cywilizacji. Regulują trawienie, obniżają poziom „złego” cholesterolu, poprawiają odporność i regenerują organizm. Codzienne jedzenie surowych kiełków dostarczy nam dużej dawki witamin i mikroelementów.
Kiełki rzodkiewki
Zawierają żelazo, magnez, miedź, cynk, mangan, siarkę, witaminy: A, B, C, E, H, PP, błonnik i kwasy omega 3. Dzięki olejkom gorczycowym mają ostry, pieprzny smak. Podnoszą odporność naszego organizmu. Działają przeciwzapalnie, oczyszczająco, odkażająco. Ponieważ posiadają dużo siarki, wpływają korzystnie na skórę, włosy, paznokcie.
Kiełki lucerny
Zawierają żelazo, magnez, miedź, cynk, mangan, witaminy: C, B, E, PP, nienasycone kwasy tłuszczowe, kwas foliowy oraz lecytynę. Witamina B12 zapobiega anemii, dlatego kiełki powinny jeść kobiety w ciąży i karmiące piersią. Kiełki te ogólnie wzmacniają leczenie dolegliwości reumatycznych, poprawiają pamięć.
Kiełki soczewicy
Zawierają żelazo, magnez, miedź, cynk, mangan, witaminy: A, C, B, E, PP oraz kwas foliowy. Dobrze wpływają na stan zębów.
Kiełki fasoli Mung
Zawierają żelazo, magnez, miedź, cynk, mangan, witaminy:C, B1, PP. Obniżają poziom „złego” cholesterolu LDL. Wpływają stymulująco na układ odpornościowy organizmu.
Kiełki soi
Zawierają żelazo, fosfor, magnez, potas, witaminy: A, B, C, K, izoflawony oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Zapobiegają nadciśnieniu, zakrzepom krwi, poprawiają wygląd skóry, regulują pracę układu nerwowego.
Kiełki rzeżuchy
Zawierają potas, magnez, żelazo, wapń, chrom, siarkę, jod, witaminy: A, C, B D, PP. Pobudzają przemianę materii, poprawiają pracę nerek, zalecane są w diecie cukrzyków, osób z nietolerancją glukozy, ponieważ zawarty w nich chrom wspomaga prawidłową prace trzustki i metabolizm glukozy. Zalecane są również osobom z problemami dermatologicznymi, takimi jak trądzik czy łojotok.
Pozytywne działanie kiełków można zauważyć spożywając je codziennie, najlepiej na surowo. Wtedy nie tracą swych składników odżywczych. Są doskonałym dodatkiem do sałatek, past twarogowych i rybnych, można nimi posypać kanapki czy ziemniaki. Przed jedzeniem kiełki należy opłukać. Szczególnie w tym okresie, po zimie, nasze organizmy odczuwają zmęczenie wiosenne spowodowane brakiem słońca, witamin, mikroelementów. Dlatego warto zaopatrzyć się w witaminową bombę zdrowia jaką są kiełki.