Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

W Polsce jak i w krajach Europy obserwujemy wzrost wieku starzenia się społeczeństwa, co oznacza, że każdego dnia przybywa osób starszych i niepełnosprawnych, które borykają się z problemami dnia codziennego , za przykład można postawić tak błaha sprawę jak zwyczajne korzystanie dla nas z toalety. Osoby starsze i osoby niepełnosprawne w tym celu wymagają dostosowania łazienki przez zastosowania środków pomocniczych jak nasadki na toalety w przypadku osób niepełnosprawnych mających problem ze wstawaniem z niskiej toalet, czy osób po zabiegach endoprotezy (wymiany stawu biodrowego),w celu lepszej asekuracji można zastosować nasadkę z poręczami.

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Krew płynąca w żyłach i tętnicach jest źródłem sił życiowych u każdego człowieka już od momentu poczęcia. Jest żywą tkanką złożoną z komórek. Jej składniki tworzą wysoko rozwinięty system obronny i transportowy, od istnienia którego zależy nasze życie i zdrowie.

      Krew jest to rodzaj płynnej tkanki łącznej, krążącej w łożysku naczyń krwionośnych. Zawiera płynne osocze (plazmę), które stanowi ok. 55-60% zawartości krwi oraz elementy upostaciowione (morfologiczne), czyli krwinki czerwone (erytrocyty) i białe (leukocyty) oraz płytki krwi (trombocyty). Ilość krwi w organizmie człowieka wynosi 5 - 5,5 l.

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Stosowanie diety śródziemnomorskiej zmniejsza ryzyko łagodnego upośledzenia poznawczego oraz przejścia tego stanu w chorobę Alzheimera - informują naukowcy z USA na łamach pisma "Archives of Neurology". Łagodne zaburzenia poznawcze (pamięci) to stosowana przez lekarzy nazwa stanu pośredniego pomiędzy normalnym, fizjologicznym upośledzeniem pamięci w związku ze starzeniem, a poważną demencja towarzyszącą chorobie Alzheimera. Osoby z łagodnym upośledzeniem poznawczym (z ang. MCI) odczuwają pogorszenie pamięci oraz innych funkcji poznawczych i choć prosta codzienna aktywność (np. ubieranie, mycie, jedzenie) nie jest zaburzona, to nieznacznie pogarsza się aktywność złożona (np. planowanie, analizowanie), co w konsekwencji obniża jakość życia. Liczne badania wykazały, że u osób z MCI występuje podwyższone ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera.

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Coraz częściej kobiety, ale także mężczyźni, żalą się swoim bliskim, że trudno im zrzucić zbędne kilogramy. Często źle się czują, niechętnie patrzą na siebie w lustrze, nie mieszczą się w ubrania. Osoby mające w perspektywie sylwestra, wesele czy wyjście na bal, gorączkowo poszukują diety cud. Wpadają w panikę. Jeżeli znajoma (-y) z pracy zrzuciła parę kilogramów dzięki „cudownej” diecie, to frustracja dodatkowo rośnie. Wtedy właśnie ludzie często decydują się rozpocząć dietę odchudzającą. Ale czy taka jednorazowa dieta ma sens? Czy będzie to zdrowa dieta? Chęć szybkiego, nieprzemyślanego schudnięcia może doprowadzić człowieka do niepotrzebnego stresu, huśtawek nastrojów, pogorszenia samopoczucia. Jednak tak wcale nie musi być! Co zrobić, aby tego uniknąć? O czym należy pamiętać podczas zrzucania zbędnych kilogramów?

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Pełne witamin i mikroelementów kiełki przywędrowały z Dalekiego Wschodu. Chińczycy docenili ich właściwości ponad pięć tysięcy lat temu. Różnica pomiędzy nasionami a kiełkami jest znacząca. Zjadając nasiona, nie jesteśmy w stanie w pełni wykorzystać ich wartości odżywczych. Rośliny magazynują w nasionach dla następnego pokolenia witaminy, minerały i białka. Podczas kiełkowania uaktywniają się enzymy, które rozkładają białka na aminokwasy, a węglowodany na cukry proste - formy te są lepiej przyswajalne przez nasz organizm. Kiełki chronią przed szkodliwym wpływem wolnych rodników i chorobami dzisiejszej cywilizacji. Regulują trawienie, obniżają poziom „złego" cholesterolu, poprawiają odporność i regenerują organizm. Codzienne jedzenie surowych kiełków dostarczy nam dużej dawki witamin i mikroelementów.