Logo Karkonoskiego Sejmiku Osób niepełnosprawnych

Die­te­ty­ka dro­gą do zdrowia

DIABETIC DIETx400Kar­ko­no­ski Sej­mik Osób Nie­peł­no­spraw­nych został Bene­fi­cjen­tem pro­jek­tu sku­pia­ją­ce­go się na prze­pro­wa­dze­niu szko­leń dla die­te­ty­ków z zakre­su opie­ki żywie­nio­wej nad oso­ba­mi w wie­ku 60+. Pro­jekt reali­zo­wa­ny będzie do koń­ca bie­żą­ce­go roku w ramach środ­ków Mini­ster­stwa Zdro­wia, na tere­nie całej Polski. 

Na począt­ku lip­ca bie­żą­ce­go roku roz­strzy­gnię­ty został kon­kurs ofert na reali­za­cję zada­nia z zakre­su zdro­wia publicz­ne­go — popu­la­ry­za­cja wie­dzy w zakre­sie spe­cy­ficz­nych potrzeb i uwa­run­ko­wań die­te­tycz­nych w gru­pie senio­rów (w tym zapo­bie­ga­nie utra­ty masy cia­ła i cho­rób metabolicznych).

KSON bazu­jąc na swo­im wie­lo­let­nim doświad­cze­niu w zakre­sie nie­sie­nia pomo­cy oso­bom z nie­peł­no­spraw­no­ścia­mi oraz oso­bom star­szym, sta­nął na wyso­ko­ści zada­nia i przy­go­to­wał jak się oka­za­ło naj­lep­szy pro­gram szko­leń dla die­te­ty­ków, otrzy­mu­jąc w związ­ku z tym dofi­nan­so­wa­nie z Mini­ster­stwa Zdro­wia na reali­za­cję dzia­łań. Pro­jekt trwać będzie do koń­ca 2017 roku i obej­mie obszar całej Polski.

Zada­nie z zakre­su zdro­wia publicz­ne­go reali­zo­wa­ne przez KSON zakła­da prze­pro­wa­dze­nie 36 szko­leń w mia­stach woje­wódz­kich, w okre­sie od wrze­śnia do grud­nia. Szko­le­nia poprze­dzo­ne zosta­ną rekru­ta­cją, w trak­cie któ­rej wyło­nio­nych zosta­nie 800 spe­cja­li­stów — die­te­ty­ków obję­tych następ­nie kom­plek­so­wym wspar­ciem z zakre­su żywie­nia osób star­szych. Szko­le­nia obej­mą zarów­no wie­dzę teo­re­tycz­ną jak i prak­tycz­ne warsz­ta­ty goto­wa­nia. War­to zauwa­żyć, że cha­rak­te­ry­sty­ką żywie­nia osób star­szych w wie­ku 60+ jest odpo­wied­nia gra sma­ka­mi oraz przy­pra­wa­mi, któ­re z jed­nej stro­ny w spo­sób wła­ści­wy wpły­wa­ją na czyn­no­ści meta­bo­licz­ne orga­ni­zmu, a z dru­giej zachę­ca­ją do jedze­nia regu­lar­nych posił­ków zgod­nych z zapo­trze­bo­wa­niem orga­ni­zmu, gdyż są smaczne.

To sztu­ka, któ­rej potra­fi­my spro­stać współ­pra­cu­jąc ze spe­cja­li­sta­mi z zakre­su dia­be­to­lo­gii, geria­trii i die­te­ty­ki - mówi Pani Iwo­na Pikosz, koor­dy­na­tor projektu.

Wraz z senio­ra­mi spe­cja­li­ści pod­czas szko­leń znaj­do­wać będą opty­mal­ne roz­wią­za­nia die­te­tycz­ne, odpo­wied­nie dla ich pre­fe­ren­cji, przy­zwy­cza­jeń oraz moż­li­wo­ści eko­no­micz­nych. Reali­za­cja pro­jek­tu jest nie­zwy­kle waż­nym zada­niem, wyni­ka to z fak­tu, że pra­ca die­te­ty­ka z pacjen­tem w wie­ku star­szym jest bar­dziej skom­pli­ko­wa­na i zło­żo­na niż w przy­pad­ku współ­pra­cy z oso­bą mło­dą. Pra­wi­dło­we przy­go­to­wa­nie powin­no tu obej­mo­wać nie tyl­ko zna­jo­mość pod­staw geria­trii, inte­rak­cji leków z jedze­niem, czy zespo­łów cho­ro­bo­wych, ale tak­że uwa­run­ko­wań psy­cho­spo­łecz­nych mają­cych olbrzy­mi wpływ na pra­wi­dło­we poro­zu­mie­nie z seniorem.

Sej­mik od dwóch lat pro­wa­dzi przy udzia­le dia­be­ty­ków Kar­ko­no­skie Cen­trum Edu­ka­cji Dia­be­to­lo­gicz­nej, w ramach któ­re­go funk­cjo­nu­je die­te­tyk oraz gru­py wspar­cia dla nowych cukrzy­ków, a pro­jekt z zakre­su zdro­wia publicz­ne­go — popu­la­ry­za­cja wie­dzy w zakre­sie spe­cy­ficz­nych potrzeb i uwa­run­ko­wań die­te­tycz­nych w gru­pie senio­rów (w tym zapo­bie­ga­nie utra­ty masy cia­ła i cho­rób meta­bo­licz­nych) jest szan­są by po raz kolej­ny popra­wić warun­ki życia jed­nej z naj­waż­niej­szych grup spo­łecz­nych — senio­rów, któ­rej potrze­by we współ­cze­snym świe­cie są czę­sto mar­gi­na­li­zo­wa­ne i niezauważane.