Rekomendacje gwiazd sprawiły, że przez ostatnie dwa lata prym wśród “zdrowotnych” napojów wiodła woda kokosowa. Jednak ten popularny wśród celebrytów napój ustąpi w tym sezonie miejsca sokowi z aloesu.
Systematyczne spożywanie soku z aloesu wspomaga odchudzanie, trawienie, poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego. Co więcej, aloes zawiera wiele witamin, w tym A, C, E, witaminy z grupy B, kwas foliowy. Co więcej, aloes jest jedną z kilku roślin, która zawiera witaminę B12, która wspomaga pracę mózgu. Aloes jest również bogatym źródłem składników mineralnych, roślina ta zawiera m.in.: wapń, magnez, cynk, chrom, selen, sód, żelazo i potas. Gorzki sok aloesu zwyczajnego jest wykorzystywany we współczesnej medycynie. Sok stosowany bezpośrednio na rany skóry bardzo przyspiesza proces gojenia. Sok pozyskuje się także z aloesu uzbrojonego, Aloe perryi i innych gatunków pokrewnych. Aloes ma silne działanie przeczyszczające, nieznaczne właściwości bakteriobójcze, wzmaga czynności żółciotwórcze.
Aloes ma cudowne właściwości, działa kojąco np., kiedy cierpimy z powodu wzdęć — sugeruje dietetyk Madeleine Shaw.
Wiele osób zdaje sobie sprawę z korzyści, jakie przynosi stosowania aloesu miejscowo, np. na rany, miejsca dotknięte łuszczycą. Jednak ze względu na swoje bogactwo witamin i składników mineralnych, warto również spożywać sok z aloesu.Picie aloesu zbawiennie wpływa na ogólną kondycję organizmu ze względu na bogactwo witamin i składników mineralnych, jakie zawiera. Konsumenci często sięgają po aloes, aby poprawić pracę układu trawiennego, jednak warto pamiętać, że podnosi on również odporność, poprawia także wygląd naszej skóry — podkreśla dietetyk Shona Wilkinson.